Етичен кодекс

Начало > Етичен кодекс

Анти-дрога

Поддържаме решението за абсолютна забрана на дрогата у нас. Съзнаваме, че това е сложен въпрос, в който се сблъскват интересите на нас, нормалните, здрави хора и интересите на наркоразпространителите. Поради ред обстоятелства можем да очакваме силен натиск върху нас от “радетелите на личната свобода”, които биха направили всичко възможно за “зарибяване” на още млади хора с (предполагаеми) високи доходи и с по-слаба воля, подтиквайки ги по всякакъв начин “да опитат алтернативното”.

Студентите ни са в рисковата група на “богатите” студенти и могат да очакват активно разработване от страна на наркодилърите. Това може да включва различни мероприятия – от показване на нарко-сайтове (“Виж колко интересно са го разработили”), през “случайно споменаване” на това колко пари са отишли за дрога (“сега ще почивам една седмица”), ходене на гости на разполагащите “с терен”, където небрежно се демонстрира например пушене на “доказано безвредната марихуана”, до подмяна на цигарите с такива от същата марка, в които са включени парченца наркотик за постепенно привикване. Целта във всички случаи ще бъде привличане на още един клиент за дрога и завличане на още един човек в групата на зависимите от дрога.

Нека ясно се разбере: наркоманите нямат нормална психика. Те не разсъждават като здравия човек. Не можем да се сърдим на един зависим, болен човек, че би продал и предал всекиго, за да се сдобие с дрога или да направи още някой друг като себе си. Това е болен човек. Но не бива да допускаме две неща:

  • Да превърнат нас в такива болни, зависими същества без бъдеще
  • С наше съдействие да продължават да се дрогират или още по-опасно: да въвличат още хора в употреба на наркотици, защото са “приятели”, “колеги” или “познати”.

За наркотрафикантите трябва да има възмездие. За наркоманите трябва лечение, а не криворазбрано съчувствие.

Отчитайки горните рискове молим всички да се отнасят с открита неприязън към опитите да се внедрят наркодилъри и наркомани сред нас и да не го допуснем.

Решението за абсолютна забрана на дрогата предполага самодисциплина и отговорност от всички студенти, преподаватели и служители. То предполага и управленски въздействия от страна на ръководството. Всеки случай на притежаване, предлагане и употреба на наркотици от свързани с нас лица, както и всеки случай на подпомагане, пропагандиране или показване на материали, в т.ч. разглеждане на интернет сайтове с такова съдържание ще бъде докладван на Дисциплинарната комисия.

Студентите, преподавателите и служителите ни, които извършат нарушение по тези въпроси ще бъдат незабавно изключвани/ уволнявани. За избягване на недоразумения по този въпрос всеки студент, преподавател и служител трябва да попълни декларация, че е уведомен за политиката ни по този въпрос и за действията, които ще се предприемат в случаи на неспазване на тази политика.

гр. София
От Ръководството