Академични пътувания

Начало > Академични пътувания

Академични пътувания

MBA Study Trip 2017 – Китай

Студенти на ВУМ, разпределени в 7 екипа по теми, избрани от тях, направиха съвместни изследвания с китайските си колеги от CAPITAL UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS (CUEB) в Пекин. Резултатите от изследванията бяха представени на 16 март в Пекин пред студенти и преподаватели от CUEB.

Най-важната особеност на съвместната ни работа с CUEB е, че студентите ни могат да работят в истинска мултикултурна среда, като по този начин се подготвят за работа в най-активните фирми в международния бизнес, които често са и най-престижните фирми в света.

За нас бе особена чест срещата с Н.П. Григор Порожанов – посланик на Република България в Народна Република Китай. На срещата г-н Порожанов прояви интерес към темите, по които нашите студенти са работили с китайските си колеги и изказа задоволството си от факта, че младите хора, които се обучават във ВУМ са избрали и работят по теми свързани глобализацията, технологиите и междукултурните различия.

На среща с проф. Фу – Президент на  CAPITAL UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS още веднъж бе потвърдено желанието на двата университета да продължат и да задълбочат съвместната работа. От сега започваме планирането на следващото посещение през март 2018!

Освен дискусиите и презентациите, студентите от ВУМ имаха лекция по история и култура на Китай. После студентите ни Александър Иванов и Деница Дянкова представиха пред колегите от Capital University of Economics and Business българската история, култура и традиции. Проф. Благоев представи висшето образование в България и ВУМ като образователна дестинация. След презентациите китайските студенти заедно с нашите правиха dumplings. И заедно си ги изядоха 🙂 Освен академичните задания, все пак успяха да разгледат много места - Забраненият град (Зимният императорски дворец) и Храмът на небето, Летният дворец, площада Тянанмън и Великата Китайска стена. Посетиха фабрики за коприна, нефтит и перли и пиха чай в китайска чайна!

MBA Study Trip 2016 – Тайланд и Сингапур

Завърна се групата участници в MBA Study trip 2016, която посети Бангкок и Сингапур. В Бангкок Гост-лектор ни е Stuart Kelly, Директор на Австралийско-Тайландската Търговска Камара и Изпълнителен директор на Weber Shandwik.

В Сингапур имахме чудесна работна среща с три страхотни бизнес дами - СЕО, Мениджър Азия и Мениджър Бизнес развитие на Svitzer Asia, Сингапур. С примери и анализ за да разберем по-добре бизнес модела и условията за бизнес в Сингапур.

MBA Study Trip 2015 - Япония

Завърна се групата участници в MBA Study trip 2015, която посети последователно Осака и Токио. Акцентът в посещението бе върху мотивацията на японските служители, която позволява на мениджърите/фирмите да прилагат системи като JIT (Just In Time), Quality circles/ management и други, които... уви... работят само в Япония. Показателен бе случаят, в който наш студент, ръководител на българска фирма, попита един от изпълнителите на поръчката за доставка на багажа ни от хотела в Осака в този в Токио (в Япония пътниците във влака-стрела Шинкансен, а и в другите влакове, не могат да пренасят със себе си друг освен ръчен багаж) как може да се гарантира, че багажът ще бъде доставен в 14:00 часа на другия ден, когато доставката зависи от човешки фактор, гума може да се спука, катастрофа може да  се случи? Очите на японеца се окръглиха, ченето му увисна, след което той честно си каза: „Никога не съм мислил за такива неща“. В Япония нещата се планират бавно и внимателно... и винаги се случват.

 

Изключително интересни и полезни бяха презентациите, изнесени от председателя на Японско-Българския икономически комитет и бивш посланик на Япония в България г-н Коичиро ФУКУИ, проф. Джуро НАКАГАВА от Японския институт за изследвания, г-н Николай ПАДАРЕВ от Отдела за разработване на проекти в MEIJI Co, генералния секретар на Японско-Българския икономически комитет г-н Фухинори САСАКИ, г-ца Сачико ОИ, Президент на консултантската фирма SAIL Co и г-н Мицуки ТАГАВА, водещ специалист в Computer Engineering & Consulting. От страна на посолството на Република България в Япония присъства ръководителят на Търговско-икономическата служба г-н Георги КОСТОВ, който направи чудесно изказване.

Освен на презентациите и обсъжданията участниците в учебното пътуване можаха да се насладят и на доста от забележителностите на Токио, Осака и Киото, а част от тях успяха да посетят и Кобе, Нара и Хирошима.

Завърши 2014 Study trip в Корея и Китай

Завърна се групата МВА студенти, които посетиха Сеул и Пекин в рамките на ежегодното учебно пътуване, което организираме с цел да се проучат на място икономическите модели в най-бързо развиващите се икономики в света. Идеята е да се чуят мнения на представители на водещи местни организации и след това в дискусии да се обсъди кое от техните модели може да се приложи в България, кое – не, и защо то не би проработило у нас.

Тази година срещите бяха с водещи представители на фирма №1 в света в областта на смартфоните, чиповете и сензорните екрани – Samsung  и фирма № 1 в областта на технологиите HP. Предварителните ни въпроси акцентираха върху връзката между националната култура и корпоративната култура във всяка от фирмите.

Търсехме и евентуални различия в корпоративната култура, повлияни от самостоятелното развитие (Самсунг) и задължителното следване на американския корпоративен модел (НР).

От Самсунг се срещнахме с проф.Рич Парк, зам.директор на Samsung Art & Design Institute, които освен с разработване на продукти, се занимават с обучаване на инженери, от които 10-12% биват приемани на работа в корпорацията.  Самият проф. Парк координира и програма за изследване на потребителското мнение, резултатите от което се предоставят на инженерите, работещи по новите продукти на Самсунг.

За да е ясно какви са мащабите на Самсунг е достатъчно да се каже, че фирмата формира 27% от БВП на Корея. За сравнение огромната фирма Хюндай формира 5% от БВП на Корея. Проф.Парк отбеляза,че корпоративната култура/модел на Самсунг се гради на вътрешната и външната конкуренция, като екипният подход в иновациите не се търси извън задължителното обслужване на водещите инженери/дизайнери от техните групи/звена. Като правило се използва директивният модел, в който мнението на ръководителя е водещо в разработките. Именно поради това институтът обучава зювършили инженери за да се подберат измежду тях най-добрите за попълване на развойните звена.

Обратно, при НР водещо е екипното начало. Гост-лектор бе г-н Дае Куон, Директор на кабинета на Ген.мениджър на НР Корея, с годишен оборот от 2 млрд.дол. Екипният подход в тази фирма очевидно е повлиян от корпоративната култура в НР, формирана в САЩ. Стриктното спазване на иерархията отново е налице, доколкото отговаря много точно на корейската национална култура, но това е примесено с твърдото изискване за екипност в работата.

И при двете срещи бяха задавани много въпроси от наша страна,  като гост-лекторите ни отговаряха много открито и конкрерно.  След всяка от срещите направихме и вътрешни обсъждания, насочени към основния за нас въпрос: защо при корейците върви, а при нас всичко става с много повече затруднения?

Отделно от учебната програма имахме и много интересна културна програма, включила Великата китайска стена, Императорския дворец (Забраненият град), Небесния храм и редица други.

MBA Study Trip 2014: Seoul

MBA Study Trip 2014: Beijing & Great Wall

МВА Study Trip 2013 - Mалайзия и Виетнам

Групата МВА студенти, която бе на учебно пътуване в Малайзия и Виетнам, се завърна в София след серия от срещи и интересна културна програма (виж Галерия Куала Лумпур, Галерия Путраджая, Галерия Сайгон, Галерия по делтата на р. Меконг).

Основните акценти в академичната програма в Малайзия бяха върху Blue Ocean Strategy, като наш домакин бе Malcolm Murray, Старши мениджър Комуникации в Malaysia Blue Ocean Strategy Institute (MBOSI).

Във Виетнам акцентът бе върху особеностите на социално-икономически модел на развитие и влиянието на миграцията. Наш домакин там бе г-жа Nguyen Thi To Nga, декан на факултета по Международни отношения на Виетнамския Национален Университет.

По време на пътуването в Малайзия студентите освен Куала Лумпур  посетиха и Путраджая, а във Виетнам Сайгон и делтата на река Меконг.

Както обичайно, доста време бе отделено за изследване на нощния живот като част от опознаването на местните обичаи и култура. По непотвърдени данни в това изследване бяха инвестирани голям процент от времето и парите за лични радости 🙂

 

Kuala Lumpur

Putrajaya

Saigon (Ho Chi Minh City)

По делтата на река Меконг