Академични пътувания

Начало > Академични пътувания

Академични пътувания

MBA Study Trip 2017 – Китай

Студенти на ВУМ, разпределени в 7 екипа по теми, избрани от тях, направиха съвместни изследвания с китайските си колеги от CAPITAL UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS (CUEB) в Пекин. Резултатите от изследванията бяха представени на 16 март в Пекин пред студенти и преподаватели от CUEB.

Най-важната особеност на съвместната ни работа с CUEB е, че студентите ни могат да работят в истинска мултикултурна среда, като по този начин се подготвят за работа в най-активните фирми в международния бизнес, които често са и най-престижните фирми в света.

За нас бе особена чест срещата с Н.Пр. Григор Порожанов – посланик на Република България в Народна Република Китай. На срещата г-н Порожанов прояви интерес към темите, по които нашите студенти са работили с китайските си колеги и изказа задоволството си от факта, че младите хора, които се обучават във ВУМ са избрали и работят по теми свързани глобализацията, технологиите и междукултурните различия.

На среща с проф. Фу – президент на  CAPITAL UNIVERSITY OF ECONOMICS AND BUSINESS още веднъж бе потвърдено желанието на двата университета да продължат и да задълбочат съвместната работа. От сега започваме планирането на следващото посещение през март 2018!

Освен дискусиите и презентациите, студентите от ВУМ имаха лекция по история и култура на Китай. После студентите ни Александър Иванов и Деница Дянкова представиха пред колегите от Capital University of Economics and Business българската история, култура и традиции. Проф. Благоев представи висшето образование в България и ВУМ като образователна дестинация. След презентациите китайските студенти заедно с нашите правиха dumplings. И заедно си ги изядоха 🙂 Освен академичните задания, все пак успяха да разгледат много места – Забранения град (Зимния императорски дворец) и Храма на небето, Летния дворец, площад Тянанмън и Великата Китайска стена. Посетиха фабрики за коприна, нефрит и перли и пиха чай в китайска чайна.

MBA Study Trip 2016 – Тайланд и Сингапур

Завърна се групата участници в MBA Study trip 2016, която посети Бангкок и Сингапур. В Бангкок гост-лектор ни е Stuart Kelly, Директор на Австралийско-Тайландската Търговска Камара и Изпълнителен директор на Weber Shandwik.

В Сингапур имахме чудесна работна среща с три страхотни бизнес дами – СЕО, Мениджър Азия и Мениджър Бизнес развитие на Svitzer Asia, Сингапур. С примери и анализ за да разберем по-добре бизнес модела и условията за бизнес в Сингапур.

MBA Study Trip 2015 – Япония

Завърна се групата участници в MBA Study trip 2015, която посети последователно Осака и Токио. Акцентът в посещението бе върху мотивацията на японските служители, която позволява на мениджърите/фирмите да прилагат системи като JIT (Just In Time), Quality circles/ management и други, които, уви! работят само в Япония. Показателен бе случаят, в който наш студент, ръководител на българска фирма, попита един от изпълнителите на поръчката за доставка на багажа ни от хотела в Осака в този в Токио (в Япония пътниците във влака-стрела Шинкансен, а и в другите влакове, не могат да пренасят със себе си друг освен ръчен багаж) как може да се гарантира, че багажът ще бъде доставен в 14:00 часа на другия ден, когато доставката зависи от човешки фактор – гума може да се спука, катастрофа може да се случи? Очите на японеца се окръглиха, ченето му увисна, след което той честно си каза: „Никога не съм мислил за такива неща“. В Япония нещата се планират бавно и внимателно… и винаги се случват.

 

Изключително интересни и полезни бяха презентациите, изнесени от председателя на Японско-Българския икономически комитет и бивш посланик на Япония в България г-н Коичиро ФУКУИ, проф. Джуро НАКАГАВА от Японския институт за изследвания, г-н Николай ПАДАРЕВ от Отдела за разработване на проекти в MEIJI Co, генералния секретар на Японско-Българския икономически комитет г-н Фухинори САСАКИ, г-ца Сачико ОИ, президент на консултантската фирма SAIL Co и г-н Мицуки ТАГАВА, водещ специалист в Computer Engineering & Consulting. От страна на посолството на Република България в Япония присъства ръководителят на Търговско-икономическата служба г-н Георги КОСТОВ, който направи чудесно изказване.

Освен на презентациите и обсъжданията участниците в учебното пътуване можаха да се насладят и на доста от забележителностите на Токио, Осака и Киото, а част от тях успяха да посетят и Кобе, Нара и Хирошима.

Завърши 2014 Study trip в Корея и Китай

Завърна се групата МВА студенти, които посетиха Сеул и Пекин в рамките на ежегодното учебно пътуване, което организираме с цел да се проучат на място икономическите модели в най-бързо развиващите се икономики в света. Идеята е да се чуят мнения на представители на водещи местни организации и след това в дискусии да се обсъди кое от техните модели може да се приложи в България, кое – не, и защо то не би проработило у нас.

Тази година срещите бяха с водещи представители на фирма №1 в света в областта на смартфоните, чиповете и сензорните екрани – Samsung  и фирма № 1 в областта на технологиите – HP. Предварителните ни въпроси акцентираха върху връзката между националната култура и корпоративната култура във всяка от фирмите.

Търсехме и евентуални различия в корпоративната култура, повлияни от самостоятелното развитие (Самсунг) и задължителното следване на американския корпоративен модел (НР).

От Самсунг се срещнахме с проф. Рич Парк, зам.-директор на Samsung Art & Design Institute, които освен с разработване на продукти, се занимават с обучаване на инженери, от които 10-12% биват приемани на работа в корпорацията.  Самият проф. Парк координира и програма за изследване на потребителското мнение, резултатите от което се предоставят на инженерите, работещи по новите продукти на Самсунг.

За да е ясно какви са мащабите на Самсунг е достатъчно да се каже, че фирмата формира 27% от БВП на Корея. За сравнение огромната фирма Хюндай формира 5% от БВП на Корея. Проф. Парк отбеляза,че корпоративната култура/модел на Самсунг се гради на вътрешната и външната конкуренция, като екипния подход в иновациите не се търси извън задължителното обслужване на водещите инженери/дизайнери от техните групи/звена. Като правило се използва директивният модел, в който мнението на ръководителя е водещо в разработките. Именно поради това институтът обучава завършили инженери, за да се подберат измежду тях най-добрите за попълване на развойните звена.

Обратно, при НР водещо е екипното начало. Гост-лектор бе г-н Дае Куон, Директор на кабинета на Ген. мениджър на НР Корея, с годишен оборот от 2 млрд. долара. Екипният подход в тази фирма очевидно е повлиян от корпоративната култура в НР, формирана в САЩ. Стриктното спазване на йерархията отново е налице, доколкото отговаря много точно на корейската национална култура, но това е примесено с твърдото изискване за екипност в работата.

И при двете срещи бяха задавани много въпроси от наша страна, като гост-лекторите ни отговаряха много открито и конкретно.  След всяка от срещите направихме и вътрешни обсъждания, насочени към основния за нас въпрос: защо при корейците върви, а при нас всичко става с много повече затруднения?

Отделно от учебната програма имахме и много интересна културна програма, включила Великата китайска стена, Императорския дворец (Забранения град), Небесния храм и редица други.

MBA Study Trip 2014: Seoul

MBA Study Trip 2014: Beijing & Great Wall

МВА Study Trip 2013 – Mалайзия и Виетнам

Групата МВА студенти, която бе на учебно пътуване в Малайзия и Виетнам, се завърна в София след серия от срещи и интересна културна програма (виж Галерия Куала Лумпур, Галерия Путраджая, Галерия Сайгон, Галерия по делтата на р. Меконг).

Основните акценти в академичната програма в Малайзия бяха върху Blue Ocean Strategy, като наш домакин бе Malcolm Murray, Старши мениджър Комуникации в Malaysia Blue Ocean Strategy Institute (MBOSI).

Във Виетнам акцентът бе върху особеностите на социално-икономически модел на развитие и влиянието на миграцията. Наш домакин там бе г-жа Nguyen Thi To Nga, декан на факултета по Международни отношения на Виетнамския Национален Университет.

По време на пътуването в Малайзия студентите освен Куала Лумпур  посетиха и Путраджая, а във Виетнам – Сайгон и делтата на река Меконг.

Както обичайно, доста време бе отделено за изследване на нощния живот като част от опознаването на местните обичаи и култура. По непотвърдени данни в това изследване бяха инвестирани голям процент от времето и парите за лични радости 🙂

 

Kuala Lumpur

Putrajaya

Saigon (Ho Chi Minh City)

По делтата на река Меконг